
 1 

CHILD DEVELOPMENT PROGRAM FEE POLICY 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
1.) Why are fee ranges being revised? How have the new ranges been determined?  
 

• Fee ranges have been revised to account primarily for inflation and 
increased incomes. To account for these trends, income ranges by category 
have increased by five percent, and fee ranges have increased by three 
percent. These revisions represent the first adjustments in fee policy since 
SY 2004 – 2005.  

 
2.) How are the values in between different income categories accounted for in the 
new fee policy? 
 

• Participants in the child development program may be responsible for fees 
that cover each dollar amount up to, but not including, the minimum value 
in the next numerical income category (e.g. families in Category I may be 
responsible for fees of no more than $59.99, as fees of $60 fall into 
Category II). 

 
3.) Who will be affected by these fee increases? 
 

• These fees apply to families who attend regularly scheduled Child 
Development Center (CDC) and School Age Care (SAC) programs during 
the year. 

 
4.) What services will families receive for the new fee ranges? 
 

• Fees include 50 hours of care per week and United States Department of 
Agriculture (USDA) approved meals (breakfast, lunch and a snack).   

• SAC program fees should be based on the number of program hours 
children attend SAC.  The SAC rate includes all meals and snacks when 
provided.  Fees must be reduced by 20 percent when meals and snacks are 
not provided during the full-day summer program.      

 
5.) When will the new fee structure be implemented? 
 

• The Services must implement fee changes no later than September 30, 
2010. 
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6.) How is family income determined, and what forms are required for 
verification? 
 

• The Application for Department of Defense Child Care Fees DD Form 
2652 will be used to verify TFI as defined in DoDIs 6060.2 and 6060.3.   
 

• For the purposes of determining child care fees in the Department of 
Defense child development program, total family income (TFI) is defined 
as all earned income including wages, salaries, tips, long term disability 
benefits, voluntary salary deferrals, assignment incentive pay, quarters 
allowances, and subsistence allowances and in-kind quarters and 
subsistence received by military members, and anything else of value, even 
if not taxable, that was received for providing services.  Include pays such 
as Special Duty Pay, Fly Pay, Demolition (DEMO) Pay, Save Pay, and 
Survivor Benefit Pay.  

 
• Do not include cost of living allowance (COLA) received in high cost 

areas, alimony and child support, temporary duty allowances, Hardship 
Duty Pay, Imminent Danger Pay, Move-In Housing Allowance, Temporary 
Lodging Allowance, or reimbursements for educations expenses. 

 
• TFI includes the appropriate Non-Locality Basic Allowance for Housing  

with Dependents Rate (BAH RC/T) , formerly referred to as BAH II, for all 
members, regardless of whether they live in government housing or off 
installation.  Program will use the local BAH rate in locations where 
military members receive less than the BAH RC/T allowance.  For dual 
military members, regardless of whether they reside in government housing 
or off, use the BAH RC/T with Dependents Rate of the senior member 
only

o Note that the BAH RC/T rate is based on the calendar year.  
Programs will use the appropriate year’s rate when calculating fees.  
Specific rate information can be obtained on BAH rate based on rank 
and geographic location at:  

, disregarding the instructions on DD Form 2652.  This form will be 
changed to reflect this guidance on calculating TFI for dual military 
members who receive BAH.   

http://www.defensetravel.dod.mil/perdiem/ 
 
7.) Why is the allowance for housing included in the total family income 
computation?   
 

• The Military Child Care Act (MCCA) of 1989, codified in Section 568 of 
the National Defense Authorization Act for 1996 requires the Department 
of Defense (DoD) to establish DoD wide uniform child care fees based on 

http://www.defensetravel.dod.mil/perdiem/�
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total family income (TFI).  In 1990, when the fee policy was first 
established, the family's Internal Revenue Services (IRS) form 1040 was 
used to determine TFI.   

 
• In 1993, the definition of TFI was changed to be consistent with the 

Internal Revenue Code's definition for military members claiming Earned 
Income Tax Credit for Child Care.  According to the IRS definition, TFI 
comprises all earned income to include wages, salaries, tips, long term 
disability, voluntary salary deferrals, quarters allowances (BAQ), 
subsistence allowances (BAS), and in-kind quarters and subsistence 
received by military members, and anything else of value, even if not 
taxable.  Basic Allowance for Housing (BAH Type II) was used instead of 
BAQ because of changes to the housing allowance system in 1998. 

 
• The computation of TFI is based on earned income rather than on 

disposable income.  The BAH used to calculate TFI represents an in-kind 
service that you receive in lieu of a housing payment.  As noted above, 
subsistence allowance is included in the category of earned income. 

 
• Parent fees are established to generate approximately 50 percent of the 

direct costs of operating the program with the remainder of the program 
subsidized by appropriated funds.  Regardless of income, all military child 
development program patrons receive some level of subsidy. 

  

 
8.) Will families have to resubmit documentation if there have been no changes to 
financial arrangements? 
 

• All families are required to provide documentation, such as a current Leave 
and Earning Statement (LES), annually to verify their income.  This 
information is necessary for future assessments of the fee policy. 

 
9.) Are there any exceptions to these rules in the event of special circumstances? If 
so, how are these determined? 
 

• Commanders have the authority to grant hardship waivers and must 
consider the balance of NAF income and appropriated fund support as they 
apply waivers. 
 

10.) Will civilian employees be taxed on the value of the child care space? 
 

• Title 26, United States Code, section 61 and title 26, Code of Federal 
Regulations, section 1.61-1, Internal Revenue Code (IRC), provide that 
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child care subsidies are generally treated as cash income.  This cash income 
is generally calculated by adding the value of the subsidy to the taxable 
income of civilian employees who benefit from the subsidies. 

 
• The cost of each space in DoD installation based child development 

programs is equally subsidized for both Military Service members and 
civilian patrons through appropriated funds.  These subsidies include direct 
support for a limited number of staff salaries, equipment and supplies.  
Additional financial support is provided in the form of installation 
contracts, facility and grounds maintenance, and other personnel support.  
In the absence of subsidies, the cost of child development programs offered 
to both Military Service members and civilian employees would be 
significantly higher. 

 
11.) Are there discounts for multiple children from the same family? 
 

• Installation commanders may authorize up to a 20 percent reduction of fees 
for each additional child of the same family. 

 
12.) What is the high cost option, and who will pay it? 
 

• The optional high cost fee may be used in areas where it is necessary to pay 
higher wages to compete with local labor or at those installations where 
wages are affected by non-foreign area cost of living allowances (COLA), 
post differential, or locality pay as indicated in DoDI 6060.2, para E3.6.3.5.   
 

 
 
 


